De Zwangerschap

Duidelijk en overzichtelijk alles bij elkaar

Goede begeleiding en zorg in jouw zwangerschap stemmen wij graag af op jullie wensen en keuzes. Tijdens het spreekuur besteden we daarom veel aandacht aan het geven van informatie, diverse onderzoeken en beantwoorden we jullie vragen.Vanaf het moment dat je zwanger wilt worden tot je baby 6 weken oud is, werken wij samen met de gynaecoloog, kraamverzorgenden, jeugdgezondheidszorg (consultatiebureau) en andere zorgverleners, die betrokken zijn bij jullie gezin. Samen streven wij naar de beste zorg voor jou en de beste start voor jullie kindje.

Na je aanmelding bij onze praktijk plannen we in overleg met jou de eerste afspraak. Tijdens deze afspraak zullen we ook de eerste echo maken. Vóór deze eerste afspraak vragen wij je een vragenlijst in te vullen. Aan de hand van deze vragen kunnen we samen bekijken wat voor jou de meest optimale zorg is deze zwangerschap.

De vragenlijst 

Vroeg in de zwangerschap zullen we ook met jullie bespreken wat de mogelijkheden van extra onderzoek tijdens de zwangerschap zijn (prenatale screening). Willen jullie een NIPT en/of 13 weken echo? Of later in de zwangerschap een SEO (20 weken echo). Tijdens de zogenaamde counseling gaan we hier verder over in gesprek, helpen we bij het afwegen van voordelen en nadelen en ondersteunen we bij het maken een keuze. Alle informatie die nodig is om samen een goede keuze te kunnen maken, is hier te vinden. Prenatale screeningen

De vervolgcontroles spreken we af in overleg met jou en je partner. Tijdens een vervolgbezoek komen controle van de bloeddruk en het gewicht aan de orde. Door iedere controle de groei van de baarmoeder te beoordelen, houden we de groei van de baby in de gaten. Natuurlijk luisteren we ook iedere keer naar het hartje van de baby.

Lichamelijke klachten zijn tijdens de zwangerschap helaas niet ongewoon, voor vele klachten kunnen wij advies geven hoe je deze kunt beperken. Soms verwijzen we door naar fysiotherapeut, huisarts, gynaecoloog, of andere hulpverlener.

Natuurlijk is er daarnaast ook iedere controle ruimte om bij te praten en vragen te stellen. Verder kunnen wij je informeren over allerlei praktische zaken die betrekking hebben op je zwangerschap en bevalling.

Centering Zwangerschap

In plaats van de reguliere controles bieden we jullie ook de mogelijkheid om deel te nemen aan Centering Zwangerschap. Centering Zwangerschap is een programma dat de medische controles combineert met alle informatie rondom zwangerschap, bevalling en babytijd. Daarnaast kun je al je vragen stellen en ervaringen delen met vrouwen die rond dezelfde periode zijn uitgerekend.

Bij Centering Zwangerschap bieden we jullie 9 bijeenkomsten van 2 uur in plaats van een reguliere controle van 15 minuten en daarnaast nog een 10e bijeenkomst na de bevalling. In totaal 17 uur méér verloskundige zorg dan bij de individuele verloskundige zorg! Willen jullie meer informatie, bekijk onderstaand filmpje of informeer er naar bij juliie eerste afspraak. Contact opnemen met de praktijk kan natuurlijk ook. 


Ten aanzien van de zwangerschap kun je ook veel informatie vinden op de website van ons samenwerkingsverband SamenZuyd:

1e Trimester (week 1 t/m 13)

2e Trimester (week 14 t/m 27)

3e Trimester (week 28 t/m 42

 

Omdat het hartje van de baby vroeg in de zwangerschap nog moeilijk te horen is, kijken wij tot 12 weken zwangerschap met de echo naar de hartactie. Het meten van de baby gebeurt tijdens een zogenaamde termijn-echo. Deze wordt meestal ingepland na afloop van de eerste afspraak en vindt bij voorkeur plaats tussen 10 en 12 weken. Op basis van deze termijn-echo wordt de definitieve uitgetelde datum vastgesteld.

Als we weten wat de uitgetelde datum is en we in kaart hebben gebracht wat voor jou de meest optimale zorg is, weten we ook welke echo’s in het vervolg van de zwangerschap voor jou noodzakelijk zijn. Hier zullen we je over informeren en deze echo’s bij ons inplannen of je hiervoor doorverwijzen naar het ziekenhuis of echocentrum.

Voor iedere zwangere geldt in ieder geval, dat ze gebruik mag maken van de 13 (eerste trimester SEO) en 20 weken echo (SEO). Daarnaast zullen we bij de controle rond 36wk, met de echo kijken naar de ligging van de baby.

In de regio zijn diverse bureaus waar jullie terecht kunnen voor pretecho’s.

Echocentrum het Lichtpunt

Echowonder

Kraamzorg

Voor kraamzorg kun je zelf kiezen welk kraamcentrum je het meeste aanspreekt. Wij zullen je tijdens het spreekuur informeren over de diverse kraamzorgbureau’s . Het heeft de voorkeur om voor de 16e week van de zwangerschap aan te melden. Na een bevestiging van de aanmelding, zal in de laatste weken van de zwangerschap een intake gesprek plaatsvinden.

Voor meer informatie verwijzen we je naar de website van de diverse kraamzorgaanbieders:

Verzekering

Voor ontvangst van een kraampakket en voor het regelen van kraamzorg is het belangrijk, dat je verzekering op de hoogte is van je zwangerschap. Wellicht is het ook nuttig om de polisvoorwaarden van je verzekering eens goed te bekijken. Hoe zit het bijvoorbeeld met (extra) kraamzorg en vergoeding van een ziekenhuisbevalling? Zorg verleend door de verloskundige valt in ieder geval altijd onder de basisverzekering en zal dus voor iedereen met een verzekering worden vergoed.

Kraampakket

Een groot aantal verzekeringen voorzien hun zwangere klanten van een kraampakket of geven een vergoeding om dit aan te schaffen. Een kraampakket is te koop bij een drogist, apotheek of babyspeciaalzaak. Het is handig om dit vanaf 36 weken in huis te hebben.

Erkenning

Ter voorbereiding op de aangifte na de geboorte is het goed om ook even stil te staan bij eventuele erkenning en de achternaam van de baby. Zijn jullie niet getrouwd of hebben jullie geen geregistreerd partnerschap en willen jullie, dat jullie kindje de achternaam van partner krijgt, dan is het noodzakelijk dat de zogenaamde erkenning geregeld wordt. Aangezien voor deze erkenning toestemming van de moeder nodig is, is het wellicht handig om dit reeds in de zwangerschap te regelen en een afspraak te maken bij je eigen gemeente.

Meer informatie omtrent de erkenning vind je op de site van de Rijksoverheid of neem contact op met de gemeente.

Kinkhoestvaccinatie (22 weken prik)

Er is een mogelijkheid om je baby tegen kinkhoest te beschermen door jezelf te laten vaccineren tijdens de zwangerschap. Dat kan vanaf de 22e week met de 22 wekenprik. De prik zit in het Rijksvaccinatieprogramma en is daarom gratis. In deze folder lees je er meer over.

Lees de folder

De meeste kinderen liggen aan het einde van de zwangerschap met het hoofdje naar beneden. Dat noemen we de ‘hoofdligging’. Dat is voor een kind de meest natuurlijke ligging om geboren te worden. Bij 3-4% van de zwangerschappen is dit niet het geval en ligt het kind in stuitligging. Bij een stuitligging ligt het hoofdje van de baby boven in de baarmoeder, terwijl de billen beneden bij de ingang van het bekken liggen.

Rond 35-36 weken zullen we, tijdens de controle, met de echo kijken naar de ligging van de baby. Mocht de baby op dat moment in stuit liggen dan zijn er een tweetal mogelijkheden:

  • Afwachten: de kans, dat de baby alsnog spontaan draait naar hoofdligging, wordt kleiner naarmate je langer zwanger bent.
  • Een uitwendige versie: Dit is het draaien van het kind met de handen aan de buitenkant van de buik van stuitligging naar hoofdligging.

Meer informatie en een informatiefilmpje over de uitwendige versie vind je op de website van Samenzuyd.

Mocht de uitwendige versie niet slagen of wil je hier geen gebruik van maken, dan verwijzen wij je naar de gynaecoloog voor verdere informatie en begeleiding van de zwangerschap en de bevalling.

Helaas gaat niet elke zwangerschap goed, 25.000 vrouwen krijgen jaarlijks een miskraam. Een miskraam kun je niet voorkomen. Door een gezond gewicht, niet te roken en geen alcohol te drinken verklein je wel de kans op het krijgen van een miskraam. Als je denkt dat je een miskraam krijgt, kun je altijd contact met ons opnemen.

Folder Miskraam
Website de Verloskundige